Dressuur is de basis voor alle disciplines in de ruitersport. Het is voor het paard van groot belang dat het onder het zadel zijn lichaam op de juiste wijze gebruikt en het ruitergewicht op de juiste wijze kan dragen, ongeacht of het een sportpaard betreft of een recreatiepaard dat uitsluitend buitenritten hoeft te maken.

Daarom zal de nadruk in de lessen dan ook vooral liggen op het juiste lichaamsgebruik van het paard. Recht richten, horizontaal en verticaal evenwicht van het paard, ontspannen voorwaarts-neerwaarts gaan en de juiste aan- en ontspanning van onder -en bovenlijn van het paard zijn hierbij speerpunten. Oefeningen als zijgangen en achterwaarts zullen geen kunstjes op zich zijn, maar juist middelen om het doel te bereiken.

Het doel is om uiteindelijk een fijn ontspannen paard te krijgen dat graag voor de ruiter werkt en optimaal kan presteren omdat hij goed in zijn vel zit, zowel geestelijk als lichamelijk. Tegenwoordig graag aangeduid als “the happy athlete”.
Als de basis goed is, volgen prestaties vanzelf.

Om een nog fijnere samenwerking met je paard te krijgen is het van groot belang dat je als ruiter correct in balans in het zadel zit en goed mee kunt bewegen met de bewegingen van het paard. Daarom wordt er in de lessen ook aandacht besteed aan houding, zit en inwerking van de ruiter.
Wil je heel gericht aan je houding werken, is het ook mogelijk om een zit-les te nemen op je eigen paard of op Moos de horse-simulator, een mechanisch paard die speciaal ontwikkeld is om het beste in jou als ruiter boven te halen, zodat jij je paard optimaal kunt laten bewegen.

Alles over de uitgebreide mogelijkheden van Moos is te vinden onder het kopje de horse-simulator

Sijgje Klop

  • Schelpweg 20, 4323LN Ellemeet
  • 06 - 20 58 3463
  • sijgklop@zeelandnet.nl