Een paard is een atleet, ongeacht het niveau van africhting of de discipline waarvoor het paard ingezet wordt. Zodra een paard het ruitergewicht moet gaan dragen, moet het zijn lichaam anders leren gebruiken. Het is dus niet verwonderlijk dat er lichamelijke klachten kunnen ontstaan, zonder dat daar een direct aanwijsbare oorzaak voor is.

Ook door trauma kunnen er spierproblemen of blokkades in de wervelkolom en gewrichten ontstaan. Door stress (bv door verhuizing, maatje verloren etc.) kunnen er vele lichamelijke problemen optreden. In de spieren en gewrichten, maar ook in organen. Verder kunnen er ook geestelijke of gedragsproblemen ontstaan. De osteopaat/masseur kan het paard onderzoeken en de eventuele problemen in kaart brengen. Hoe eerder de problemen opgespoord worden, hoe kleiner de schade zal zijn en des te minder behandelingen er nodig zullen zijn.

Osteopathie wordt vooral curatief (genezend) ingezet. Massage is echter naast curatief ook zeer zinvol preventief in te zetten. Massage spoort problemen in een vroeg stadium op, zodat erger voorkomen kan worden. Het is een perfecte ondersteuning bij de ontwikkeling van ieder paard, op zowel lichamelijk als mentaal vlak. En daarnaast is een massage ook gewoon een geweldige verwennerij voor je paard als hij verder nergens last van lijkt te hebben.

Paarden die lichamelijk en mentaal goed in hun vel zitten zullen beter (blijven) presteren

Sijgje Klop

  • Schelpweg 20, 4323LN Ellemeet
  • 06 - 20 58 3463
  • sijgklop@zeelandnet.nl