Aan de hand van een uitgebreid onderzoek zullen eventuele problemen,
dan wel probleemgebieden in kaart worden gebracht.
Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen.

Er zal ruim de tijd worden genomen om zorgvuldig naar uw problemen te luisteren. Er zal in overleg met u een behandel- en/of trainingsplan worden opgesteld dat zo goed mogelijk aansluit bij uw wensen en mogelijkheden. Ik zal open en eerlijk zijn over de verwachtingen van de resultaten van de behandelingen. Het eerste consult duurt gemiddeld 1,5 a 2 uur.


Ik zal vragen stellen over o.a. leeftijd, gebruik, ziektes en kreupelheden, huisvesting, etc.
van het paard om een idee te krijgen over de mogelijke problemen en het ontstaan daarvan.


Ik kijk naar het exterieur van het paard of daar misschien al aanwijzingen zijn voor mogelijke oorzaken van ontstane problemen.

¹
Het paard zal over het hele lichaam door mij betast worden om te voelen hoe de spiertonus (spierspanning) is en of er plaatsen verdikt, warm of pijnlijk zijn. De beweeglijkheid van de wervelkolom en gewrichten zal getest worden.


Eerst wordt de beweging van het paard op een rechte lijn op een harde ondergrond door mij bekeken in stap en in draf. Vervolgens zal indien mogelijk het paard op een volte op een zachte bodem in stap, draf en galop bekeken worden.

²
Hierna loop ik het hele paard nogmaals na of er mogelijk iets is veranderd in het lichaam
na het bewegen.


Tenslotte doe ik een aantal tests om de mobiliteit van wervelkolom en gewrichten in kaart te brengen. Ook kan het zijn dat ik de ligging van het zadel wil bekijken.
Als er aanleiding voor is kan het nodig zijn om het paard ook onder de ruiter te laten bewegen, dit gebeurt echter meestal niet tijdens het 1ste consult, maar bij één van de volgende consulten.
Wanneer alles in kaart is gebracht zal ik aansluitend het paard voor de eerste keer behandelen Indien gewenst is het mogelijk om na of tijdens de duur van de behandelingen enkele lessen bij mij te volgen in het rijden en/of longeren van het paard om er zeker van te zijn dat u op de juiste wijze traint, zodat de zojuist aangepakte problemen zich niet gemakkelijk opnieuw voor zullen doen. Na enkele lessen kan uw eigen instructeur het lesgeven weer overnemen.


Dat het paard schoon en droog is en dat er een ruimte is waar het paard droog kan staan en in alle rust behandeld kan worden.

Dat u eerlijk bent over hoe en wanneer de klachten ontstaan zijn en dat u zich zo goed mogelijk houd aan de afgesproken oefeningen/ trainingen na en tussen de behandelingen.

Dat u begrijpt dat problemen vaak niet over 1 nacht ijs zijn ontstaan en dat ze dus meestal ook niet in 1 behandeling opgelost zijn. Gemiddeld zijn er tussen de 3 en 5 behandelingen nodig. Echter afhankelijk van de ernst van de problemen en de tijd dat de problemen aanwezig zijn, kan dit meer of minder zijn.

Zoekt u een snelle oplossing en verwacht u dat na 1 behandeling al uw problemen opgelost zijn, zowel de lichamelijk klachten van het paard als ook de rijtechnische problemen? Dan zal ik u waarschijnlijk teleurstellen en ben ik misschien niet de aangewezen persoon voor u.


Sijgje Klop

  • Schelpweg 20, 4323LN Ellemeet
  • 06 - 20 58 3463
  • sijgklop@zeelandnet.nl